Friday, July 18, 2008

Spanningen lopen op tussen Cambodja en Thailand

Vorige week heeft UNESCO Preah Vihear tempel in het Noorden van Cambodia op de werelderfgoed lijst geplaatst. De 11de eeuwse tempel is gebouwd in de stijl van het beroemde Angkor Wat en is een symbool van nationale trots. Niet alleen voor Cambodjanen, maar óók voor Thai. En dat probleem is in de afgelopen dagen geëscaleerd tot een grensconflict, met de tempel als middelpunt.

De tempel is in 1962 door een internationaal gerechtsof toegewezen aan Cambodja, maar de meest voor de hand liggende toegang tot de tempel ligt in Thailand. De precieze grens is niet duidelijk en beide landen maken al jaren aanspraak op hetzelfde stukje land.

De aanvraag van Cambodja om de tempel op de erfgoedlijst te plaatsen heeft in Thailand in de afgelopen weken tot veel publieke onrust geleid. Thailand heeft ondanks aanspraken op het gebied namelijk vóór de nominatie van de tempel door Cambodja gestemd.

De Thaise minister-president Samak Sundaravej werd er door de demonstranten van beschuldigd dat hij de aanvraag van Cambodja naar UNESCO heeft ondersteund in ruil voor zakelijke contracten voor de voormalige, door het leger afgezette en van corruptie beschuldigde Thaksin Shinawatra. Het Thaise gerechtshof heeft de demonstranten gelijk gegeven. In de afwikkeling van het schandaal moest de Thaise minister van buitenlandse zaken aftreden en er lopen moties van de oppositie om het hele kabinet af te zetten.

Het grensconflict escaleerde toen drie Thaise demonstranten de grens illegaal overstaken om naar de Preah Vihear tempel te gaan. Volgens Cambodja is het Thaise leger daarna de grens ook overgestoken. Dit wordt officieel door Thailand ontkent, hoewel een senior Thaise militair gezegd heeft dat ongeveer 200 Thaise soldaten zich op omstreden grondgebied bevinden. Inmiddels zijn er naar verluid 400 Thaise en 800 Cambodjaanse militairen in het grensgebied samengetrokken.

Tot nu toe is het niet tot geweld gekomen tussen de beide legers bij de grens. De atmosfeer tussen de soldaten rondom de tempel lijkt ondanks de oplopende spanningen vooralsnog kalm. Aan Thaise zijde is het wel tot een gewelddadig handgemeen gekomen tussen Thaise demonstranten en de lokale Thaise bewoners. De lokale bewoners wilden de demonstranten stoppen om geweld en problemen te voorkomen. Hierbij zijn enkele tientallen mensen gewond geraakt.

Veel Cambodjanen en Thai die in het gebied wonen zijn inmiddels gevlucht uit angst voor oplaaiend geweld en anti-Thaise of anti-Cambodjaanse sentimenten. Ook heeft de Thaise Koninklijke Luchtmacht aangekondigd paraat te staan om Thai te evacueren uit Cambodja mocht het conflict escaleren tot rellen en geweld tegen Thai.

De Cambodjaanse nationale verkiezingen zijn over twee weken. Het huidige grensconflict roept bij velen herinneringen op uit 2003, toen in de aanloop van de toenmalige verkiezingen heftige anti-Thai rellen uitbraken. Een Thaise actrice zou gezegd hebben dat Angkor Wat toebehoort aan Thailand. In de nasleep van deze uitspraak werd de Thaise ambassade aangevallen en veel Thaise bedrijven werden tot aan de grond toe afgebrand. De uitspraak van de actrice bleek achteraf een gerucht te zijn. Velen zeggen dat de rellen deel uitmaakten van een uit de hand gelopen politieke verkiezingsmanouvre.

Volgende week zal er een nood bijeenkomst worden gehouden tussen de ministers van defensie van beide landen, volgens The Bangkok Post die bronnen van het ministerie van buitenlandse zaken citeert. Voor beide landen staat er veel op het spel tijdens deze bijeenkomst.

De Thaise Minister President Samak Sundaravej staat voor de taak om de nationalistische en anti-Cambodjaanse gevoelens van de demonstrerende Thai te sussen, zonder dat er geweld uitbreekt of zijn kabinet komt te vallen.

De Cambodjaanse Minister President Hun Sen heeft de plaatsing van de Preah Vihear tempel op de werelderfgoed lijst als een overwinning van zijn eigen politieke partij gepresenteerd. Daarmee is de tempel een belangrijk politiek verkiezingspunt geworden voor de vele Cambodjanen die de beslissing van UNESCO uitbundig hebben gevierd.

Het conflict om de tempel gaat echter niet alleen om politiek of nationalistische gevoelens. De toerisme sector in Cambodja staat te springen om de tempel te kunnen ontwikkelen als toeristische trekpleister. Ho Vandy, voorzitter van de Cambodjaanse Associatie van Reisbureaus zegt in The Phnom Penh Post dat 162 reisbureaus plannen hebben om reizen naar de Preah Vihear tempel aan te bieden. En restaurants, winkels, souvenir stalletjes en hotels zullen volgen.

De uitkomst van de gesprekken tussen de twee landen op maandag zijn moelijk te voorspellen. Een politieke oplossing lijkt moeilijk zolang de nationalistische gevoelens onder de bevolking in beide landen niet worden gekalmeerd. Voor vele Cambodjanen is in ieder geval een herhaling van de rellen in 2003 onwenselijk. Cambodja heeft toentertijd een financiele compensatie aan Thailand betaald van miljoenen dollars. Dit ligt vele Cambodjanen nog vers in het geheugen. Maar misschien is er voor velen in Cambodja ook een verlangen naar vrede en rust, na de lange periode van oorlog en geweld die het land heeft doorgemaakt.

Door: Sarah

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

veel geleerd

December 11, 2009 1:42 AM  

Post a Comment

<< Home