Wednesday, July 02, 2008

Les 1: Brommer rijden in Phnom Penh

Het stoplicht springt op rood. Rustig afremmen, want je bent waarschijnlijk één van de weinigen die afremt zolang er nog geen muur van tegemoet-rijdende brommers is. Stop nooit achter een vrachwagen of een busje. Een zwarte uitlaatgas-pluim is gegarandeerd. Stop ook niet naast een brommer overladen met levende of dode kippen. Want dat is ranzig.

Als je moet wachten, zoek dan het liefst een stukje schaduw op om te voorkomen dat je bruin wordt. Het is gepermitteerd om in het kader van schaduw tot 50 meter voor het stoplicht midden op de weg te stoppen en te wachten tot het weer bijna groen wordt. Bij de meeste stoplichten hangt een handig tellertje die zegt hoeveel seconden je moet wachten. Begin zo’n tien seconden vóórdat het weer groen wordt weer te rijden. Toeter een paar keer om te voorkomen dat je tegen het verkeer aanrijdt dat wel daadwerkelijk groen heeft.

Als je een Lexus op je weg ziet opdoemen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. De Lexus rijdt waarschijnlijk langzaam, want nooit rijbewijs gehaald en is doodsbang de lak te beschadigen. Langzaam rijden is ook tactiek - iedereen ziet je dan vast aankomen, en er hoeft dan ook niet in de spiegels gekeken te worden. Afremmen dus. Indien de Lexus een nummerplaat heeft van het leger (blauw-rood), politie, of staat (groen), of erger nog: helemaal geen nummerplaat, rij er dan met een grote boog omheen.

Zie je een enkele politie agent, check dan snel of je je helm nog ophebt, je richting aanwijzer niet knippert, je spiegels er nog aanzitten en je lamp uitstaat. Manouvreer naar het midden van de weg, want op volgende kruispunt staat een groepje agenten die watertandend een excuus zoeken om je aan te houden. Als je niet naar het midden van de weg kan, of er is potentieel een makkelijke doorgang van agent naar jouw brommer, probeer je dan te verstoppen achter een busje. Of achter een grote Lexus natuurlijk.

3 Comments:

Blogger Marieke Veeger said...

Geweldig stukje!

July 05, 2008 11:33 PM  
Anonymous Anonymous said...

Bedankt voor al deze tips in het verkeer voor als we volgende keer met de Lexus naar Cambodja komen!

July 07, 2008 11:20 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ofschoon ik al weet hoe het er aan toegaat in dat Cambodja van jullie, zal ik volgende keer (mocht die er nog komen) extra goed opletten! Met de billenwagen lijkt het me toch nog steeds het beste.

July 07, 2008 9:07 PM  

Post a Comment

<< Home