Monday, January 21, 2008

Verbod op Darfur rally in Phnom Penh

Behalve Angelina Jolie bezoeken internationale beroemdheden Cambodja eigenlijk zelden. Maar zondag kwam Mia Farrow, toch niet de minste in faam, naar Phnom Penh om aandacht te vragen voor de situatie in Darfur. Maar er wachtte haar geen warm onthaal - de politie in Phnom Penh had bevel gekregen de rally te stoppen. En de overheid had aangekondigd dat buitenlanders die deelnamen aan de organisatie ervan gevaar zouden lopen het land uit gezet te worden.

Voor sympatisanten zat er dan ook weinig anders op dan te kijken naar een rij politie en de leegte achter hen. Alle straten rondom het Toul Sleng genocide museum, waar de rally plaats had moeten vinden, waren hermetisch afgezet. Ook Mia kwam er niet door.

De rally maakte deel uit van de internationale Dream for Darfur tour, waarbij een symbolische 'Olympische' fakkel is aangestoken bij de grens van Darfur, Rwanda, Armenie, Duitsland en Bosnia-Herzegovina. De tour zal eindigen tijdens de Olympische spelen in Bejing in Augustus van dit jaar, en roept China op haar economische invloed in Soedan te gebruiken om het vechten te stoppen. Cambodja was de laatste stop in de tour, die tot zondag zonder problemen verlopen is.

Het boodschap van de Cambodjaanse overheid, dat sterke economische banden heeft met China: Darfur heeft niets met Cambodja te maken, en de ceremonie wordt tegengehouden omdat het een politieke agenda tegen China heeft.

Informatie minister en overheids-woordvoerder Khieu Kanharith zegt in de Cambodjaanse krant The Cambodian Daily dat de organisatoren maar naar China moeten gaan met deze ceremonie. Municipal Deputy Governor Pa Socheatvong zegt in dezelfde krant dat de overheid slechts duidelijk wil maken dat Cambodja niet als een forum voor buitenlandse politiek gebruikt kan worden.

Het verbod op deze rally roept vragen op over de staat van de vrijheid van meningsuiting in Cambodja. Thun Saray van de Cambodjaanse mensenrechten organisatie Adhoc zegt in The Cambodia Daily dat er weinig hoop is voor gewone boeren op het platteland om op te komen voor hun rechten, als zelfs bekende internationale groeperingen wordt verboden vreedzaam te demonstreren in Cambodja.

Onder de mensen die naar de rally waren gekomen en voor de blokkade stonden te wachten heerste zowel een verontwaardigde als een opgetogen sfeer. Immers, zonder dit verbod had dit initiatief nooit zoveel internationale publiciteit gekregen.

3 Comments:

Blogger sarahbart said...

Hoi liefje. Ik reageer zelf wel om je interessante stukje op onze mooie blog. Waar zijn al onze mensen??!! Boeeehoehoee

January 22, 2008 4:45 AM  
Anonymous Anonymous said...

Wij als Anonymus lezen altijd julie interessante berichten! Als al die andere slapjanussen niet willen reageren is dat omdat ze een beetje zitten te navelstaren in dit kikkerlandje en meer belangstelling hebben voor een niet bestaande film van Wilders dan voor die mooie Mia Farrow! Dus zety 'm op mensen: reageer!!!!!

January 22, 2008 7:48 PM  
Anonymous Anonymous said...

Lieve kinderen,
Misschien is het omdat ik in Cambodja ben geweest dat ik heel goed kan aanvoelen wat jullie bedoelen. Jullie moeten het de mensen hier niet kwalijk nemen dat het voor hen toch ver van hun bed is allemaal.
Carmen

January 22, 2008 7:53 PM  

Post a Comment

<< Home