Sunday, October 07, 2007

Goed uitkijken!

Het blijft een avontuur, de weg oversteken in Phnom Penh. Mensen met wat reiservaring in Azie zeggen dat het niets voorstelt – Jakarta, Manila, Ho Chi Minh – het is allemaal erger dan hier. Maar toch, brommers, héél veel brommers, met het verkeer mee, tegen het verkeer in... Vier mensen op een brommer, babietje voorop. Dikke auto’s die draaien en midden op de weg gaan stilstaan. Moto-dop (taxi) drivers die van links naar rechts zwieren op zoek naar klanten. Kippen, fietsen, matrassen, varkens, kroppen sla, manden opgestapeld op motos, tricycles en vrachtwagens; tot drie keer zo hoog als de bestuurder – maakt niet uit joh!



En dan de mensen die zeggen ‘dat er toch zo weinig ongelukken gebeuren, want iedereen is er toch aan gewend’... Tja... zoals te verwachten valt gebeuren er natuurlijk wél veel ongelukken. Volgens de National Road Safety Committee gaan er elke dag drie mensen dood in het verkeer in Cambodja. Zo’n maand geleden twee jongens, teveel gedronken, verongelukt op zo’n vijftig meter van ons huis. En twee weken geleden moest Bart een ambulance bellen voor een ongeluk op dezelfde plek. En al rondfietsend/brommerend, zie je het om je heen misgaan...


Maar niet gevreesd - Cambodia heeft sinds September dit jaar een nieuwe verkeerswet! De verwachtingen zijn hooggespannen – zou het wat uitmaken? Ik heb geprobeerd de wet te downloaden, en kwam erachter dat er verschillende versies op het Internet rond circuleren, die in grote lijnen hetzelfde zijn. Mijn favoriete versie begint met: ‘All vehicles múst have a driver!’. Heb ik wat gemist? Naast de gewone regels – rechterkant rijden, niet door rood, rijbewijs verplicht (mijn collega’s wisten niet eens dat zoiets bestond) – ook hele stukken over de regels rondom bushaltes (bushaltes...??!), en het oversteken van de trainrails (er rijdt in het hele land geloof ik één trein, afgezien van een bamboe-toeristen treintje in Battambang).

Het probleem zit hem natuurlijk niet in de inhoud van de wet, maar in de naleving ervan. Naar horen zeggen (gelukkig nog nooit zelf aangehouden!): De verkeerspolitie is behoorlijk corrupt, en stopt alleen mensen waar ze geld bij kunnen lospeuteren. Als je een boete krijgt, hoort daar een officieel bonnetje bij, maar het lijkt praktisch onmogelijk om er een te krijgen. De meeste mensen zijn dan ook bang dat het enige effect van deze wet is dat de politie meer mogelijkheden heeft hun zakken te vullen.

Maar er is ook hoop: Bij een stoplicht op een van de drukste wegen in Phnom Penh staan een jongen en een meisje met een mos-groen scouting pakje aan, rood vlaggetje in de hand, en zij manen het verkeer te stoppen vóór de gele streep. Eén gebaart een auto-bestuurder de gordel om te doen. Van verbazing volgt iedereen de aanwijzingen keurig op. De toekomst zit hem toch in de jongeren!

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hoi Vriendjes!

Leuke verhalen weer! Het leest wel anders vanaf mijn stoel hier op Nederlandse bodem.

Ik moet jullie even iets vreselijks vertellen en hoop het probleem meteen op te lossen:

ik wil jullie beiden een e-mail sturen, maar jullie adressen staan in mijn inbox die inmiddels is verlopen... Wil je mij even een mail sturen met jullie adressen?

heel veel dank, tot mails!
xx Rianne

October 11, 2007 1:49 PM  

Post a Comment

<< Home