Monday, July 14, 2008

SOS

Helaas ben ik samen met vele andere duikers vaak ooggetuige van het ‘zinloze geweld’ dat door vissersboten wordt gepleegd. Boten halen grote netten over de bodem van de zee om garnalen te vissen, op gemiddeld 14 meter diep. Echter het merendeel wat ze vangen bestaat niet uit garnalen, maar uit koralen, giftige vissen, krabben en zeepaardjes die uiteindelijk zonder pardon dood overboord gegooid worden. De eeuwige trieste blik van die beestjes verstrengeld in de netten.

a deadly catch

Sinds enkele maanden probeer ik daar samen met een 4-tal duikbuddies verandering in te brengen. We hebben daarom een team/project gevormd wat marine abundance surveys wil gaan uitvoeren in samenwerking met het ministerie van visserij. Met de verzamelde data van biodiversiteit in de kustwateren van Cambodja kunnen we hen steunen in het nemen van beslissingen voor het behoud van de biodiversiteit. Het is immers een gegarandeerde toeristen trekker. Er zwemt en kruipt hier zoveel meer rond dan op andere plekken in de wereld. Cambodja is echt bijzonder!

een van de vele zeepaardjes (foto: Paul Ferber - the Dive Shop Cambodia)

Dit project staat nog in een embryonalefase, maar het heeft wel potentie. We hebben al verschillende positieve gesprekken gevoerd met het ministerie. Ze zijn erg enthousiast dat we dit willen doen, omdat zij de capaciteit niet hebben.

Voor het verzamelen van de data moeten we een speciale methode volgen. Omdat niet iedereen van ons team daar al veel van wist, had ik een trainingsweekend georganiseerd met presentaties door een medewerker van het ministerie. Ook een duiktraining bij Koh Rung Samloem. Ondanks het slechte zicht onder water, en wat hevige regenbuien, was alles goed verlopen en hebben we veel geleerd.

the team

data collection

Nog even geduld tot na de verkiezingen en dan tijd voor de volgende stap.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Het is inderdaad een triest gezicht, Bart, het moet je toch voldoening geven om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van alle misstanden in de mooie Cambodjaanse wateren. Nog veel strijdlust!

July 15, 2008 11:30 AM  

Post a Comment

<< Home