Sunday, January 25, 2009

Corruptie

Cambodja heeft de twijfelachtige eer om in het lijstje der meest corrupte landen van de wereld te staan. Als je huis in brand staat moet je eerst de brandweer betalen voordat ze tot blussen overgaan. Er wordt geen belasting afgedragen, want om een bewijs van betalen te krijgen moet je eerst de belasting ambtenaar omkopen. De politie... daar zullen we het maar niet eens over hebben. Het is duidelijk – sommige dingen zijn corruptie en daar doen we, voor zover mogelijk, niet aan mee.

Laatst had ik een etentje met de gouverneur. Met zo’n belangrijk persoon is het essentieel op goede voet te staan, want die heeft de macht het voor jou heel moeilijk te maken als hij niet goed weet waar je mee bezig bent. Een ontwikkelingsproject kan worden verward met een politieke activiteit bijvoorbeeld. En dán wordt het gevoelig én moeilijk.

Het is dus zaak om belangrijke mensen zoals de gouverneur goed op de hoogte te houden. Om te laten zien dat je hem respecteert en geen bedreiging vormt. Dat gaat het beste informeel, dus ga je samen uit eten. En dan komt er een fles wijn op tafel, en misschien nóg wel een. Cambodjanen drinken om vriendschappen te sluiten namelijk nogal veel, dus dat hóórt zo. De gouverneur bestelt en schenkt in, dus je neemt een slokje.En als de rekening komt, dan betalen de minder belangrijken voor de meer belangrijken. Dat is respectvol, dat hóórt zo, dus dat doe je zo. Je wilt immers respect tonen, toch?

Maar na het eten ga je met een beetje ongemakkelijk gevoel naar huis – en dat komt niet alleen door de slechte wijn. Het corruptie grensje is dichterbij dan ik dacht...

1 Comments:

Blogger richard said...

ik overwinter al 10 jaar in thailand en de toestand daar lijkt veel op kambodja, waar ik nu 3 keer geweest ben.
Troost je echter op corruptie gebied bestaat er ook veel in nederland, alleen veel hollanders "denken"dat het niet bestaat.
denk eens aan onze prins die in amsterdam een huisartsen parkkeerkaart in zyn auto heeft om makkelijk zijn bolide weg te kunnen zetten.
In Cambodia is het zo jammer dat de armen echt arm zyn( en blijven) maar de dingen volgens ons poldermodel te bekritiseren helpt ze niet.
Helpen al die projecten de mensen de dingen te veranderen of bestendigen ze de toestand???

October 06, 2009 1:42 PM  

Post a Comment

<< Home